Pages

Wednesday, 9 July 2014

Rumahku Syurgaku - cuci & cat rumah

Di sebabkan rumah dah macam kapal karam...semalam lepas blik keje trus fly pi umah untuk cuci. Habuk...ya ampun byk giler rasa nak lemas time menyapu tuh. Tp sblm tuh nak citer masa on the way ke rumah sempat singgah bazar jap bli mknn tuk berbuka. Walaupun bazar tuh kecik tp best sbb x ramai org dan dpt mkn makanan tradisi jawa...nasi ambeng...hahahaha. 


Hah ambik...banyak betui nasi dia....


Ini lah warna combination yg kitaorg pilih...cam salah pilih je...hadoiii tp apa nak buat trus kan je lah. Mungkin dah siap nnti baru nampak cantik kan....ermmm sedapkan hati. Kali nih beli cat yg agak mahal lah satu tong ICI DULUX Inspire nih yg light color RM70 (5 liter), dark color tuh RM98 (5liter)....kopak. Tp yg best cat nih boleh cuci kalau kotor..terbaikkk👍👍👍.


Sambung lagi mengecat keesokkan hari...memang x sempat siap semalaman..pinggang ngan tangan cam nak tercabut dah....tp gagah kan diri gak.



Hah bila dah siap....lawa lah pulak hahahaha...tp kene carik semua barang warna putih baru match. Duit..duit..duit mana kau duit...hehe. Next entry nnti upload bila dah masuk perabot plk...aihhhh x sabo nyer.....daaaa.














Sunday, 6 July 2014

Rumahku Syurgaku - Kitchen Kabinet part 1

Masih lagi citer tentang umah...excited plak..heee. Macam org lain jugak bila rumah baru mesti nak buat kitchen kabinet. So nak jugak lah buat. Dah survey banyak tempat, google baca blog dan akhirnya kami pilih kontractor melayu. Banyak pilihan rupe nye kitchen kabinet ni...nak murah sikit guna melamine..nak mahal sikit guna 3g yg pling cantik 4g tp harga pun cantik gak lah.

Kat bawah antara kitchen kabinet yg Brother Zulmi ni penah buat...


Ok dah bincang laki bini bertekak tekak sikit...biasalah kan muehehehe....kami pun setuju nak buat 3g. Brother Zulmi nih dia pun mula buat lakaran...cantik gak dia lukis, cepat lak tuh. Jom tgk sikit lakaran dia...


Lebih kurang macam ni lah rupe dapur aku nnti...lawa kan heeeee. Brother nih memang baik dan layan je apa kita nak, yg best nye dia ada kilang sendiri so harga leh kaw tim sikit. Seminggu lepas deal datang lah brother Wan...dia nih lah yg nak buat table top. Lama gak amik masa wat table top nih kan dah masuk hari ke 4 tp x siap2 lg. Mungkin sebab bulan puasa kot semua jdik slow erkkk..




Ni lah rupenye table top yg lom siap. Kotor giler dapur nih..camne lah nak bersihkan nnti hadoiii. Nnti dah siap kita upload pic k.



Rumahku Syurgaku - Grill

Ok ri nih nak citer pasal Grill. Design grill nih konon2 gabungan nama kami laki bini hehehe....ala ala lah walaupun x lah nampak sangat gabungan tuh tapi ok kot. 



Grill nih buat dengan tukang besi yang dekat2 ngan rumah. Ermmm..finishing x brapa ok lah..erkkk malas nak pikir lantaklah camne pun yg penting umah dah ada grill. Harga grill satu rumah RM1800 je..murah kot...tp.......

Sunday, 29 June 2014

Rumahku Syurgaku - plaster ceiling part 2

Hah semalam baru lah siap pasang kipas dan lampu. Sebenarnya paster ceiling dah siap dari hari rabu tapi disebabkan wireman demam kene tunda pasang lampu kipas hari ahad. Dah lah first day puasa...hehehe. Ok jom tengok gamba.....


Ini lah hasilnya....memang memang puashati. Walaupun ada lah cacat sikit2 biasalah kan keje tangan manusia, tapi lepas pasang lampu terus suka. Eeee...bila lah nak pindah masuk.


Cantik x kipas tuh...RM155 guna remote tau kira murah kan kan....hehehe. Belilah barang2 lampu dan kipas dekat House of Lighting di Puchong...memang berbaloi-baloi. Kedai dia banyak barang dan ramai orang tp cepat berurusan sebab ramai staf.





Friday, 27 June 2014

Rumahku Syurgaku- plaster ceiling part 1


Kali nih nak cerita tentang Plaster Ceiling. Banyak tempat dah round, banyak blog baca dan google..akhirnya deal dengan Uncle Kent kat Kajang untuk plaster ceiling nih. Uncle Kent nih memang baik dia bg harga pun ok lah....kot....hehe. 

      

Rancang nak buat plaster ceiling seluruh rumah tapi bajet x cukup pulak. Jadi cuma buat living, master badroom dan dapur je...jadilah kan. Mula2 nak buat yg murah2 je just buat plaster dan cornice keliling yg simple tuh dlm RM3k dah dpt dah. Tiba2 en.husband berkenan dengan L box pulak. Deal punya deal dapat RM5k tp L box buat kat living je bilik ngan dapur just plaster ceiling letak downlight.


Nak buat paster ceiling nih kene buat sebelum pindah apa2 barang...sbb memang kotor. Gambar atas tuh adalah antara proses nak buat plaster...memang susah.


Bos tengah pantau kerja...hehehe. Yang nih dah siap buat box, lampu, kipas belom pasang lagi...part 2 nnti saya tunjukkan gamba.



Thursday, 26 June 2014

Rumah ku Syurga ku

Assalamualaikum...lama rasanye x updated blog nih...malas kot x pun x de cerita best nak di kongsi...hehe. Kali nih terpanggil nak share tentang Rumah. Pada tahun 2012 saya laki bini tetiba tersedar yang kami mesti cari rumah...takut2 harga rumah lagi naik klu lambat. Jadi carik punya carik kami sepakat tuk bli rumah di Jenjarom, Banting. Sebenarnya mmg jauh dengan tempat kerja kami. Tapi dah tu je rumah mampu milik kami...redha je lah dan bersyukur sbb ada lg yg x de rumah kan kan.

Alhamdulillah pada bln 5, 2014 saya dapat kunci rumah...yeayyyyy. Macam tau2 je kan nak raya bln 7 nih. 


En. Suami tengah belek2 dokumen sblm serah kunci...teruja giler2. Belum amik kunci lagi saya dah sibuk google nak hias rumah..hahaha.


Dengan lafaz bismillah saya rasmikan pembukaan pintu rumah...
Ok next entry nnti saya akan share lagi yea.